Logo BIP Logo ePUAP
Biuletyn Informacji Publicznej
herb jednostki
Urząd Gminy i Miasta w Goleniowie
System eBoi

eBoi
Jak załatwić sprawę?

System eWrota

eWrota
BIPy jednostek organizacyjnych.

Zarządzenie Wewnętrzne Nr 63/2011 Burmistrza Gminy Goleniów z dnia 30 października 2011 r. w sprawie ustalenia zasad wydawania posiłków profilaktycznych i napojów dla pracowników Urzędu Gminy i Miasta w Goleniowie


  • Zarządzenie Wewnętrzne Nr 63/ 2011

Burmistrza Gminy Goleniów

z dnia 30 października 2011 r.

w sprawie ustalenia zasad wydawania posiłków profilaktycznych i napojów dla pracowników Urzędu Gminy i Miasta w Goleniowie

Na podstawie art. 33 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 08 marca 1990 o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591, z 2002 r. Nr 23, poz. 220, Nr 62, poz. 558, Nr 113, poz. 984, Nr 153, poz. 1271 i Nr 214, poz. 1806, z 2003 r. Nr 80, poz. 717 i Nr 162, poz. 1568, z 2004 r. Nr 102, poz. 1055 i Nr 116, poz. 1203, z 2005 r. Nr 172, poz. 1441 i Nr 175, poz. 1457, z 2006 r. Nr 17, poz. 128 i Nr 181, poz. 1337, z 2007 r. Nr 48, poz. 327, Nr 138, poz. 974 i Nr 173, poz. 1218, z 2008 r. Nr 180, poz. 1111 i Nr 223, poz. 1458 oraz z 2009 Nr 52, poz.420 i Nr 157, poz. 1241 oraz z 2010r. Nr 40, poz. 230, Nr 28, poz. 142 i 146 i Nr 106, poz. 675) w związku z art. 232 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (j. t. Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94, zm. Nr 106, poz. 668 i Nr 113, poz.717, z 1999 r. Nr 99, poz. 1152, z 2000 r. Nr 19, poz. 239, Nr 43, poz. 489, Nr 107, poz. 1127 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 11, poz. 84, Nr 28, poz. 301 i Nr 52, poz. 538, Nr 99, poz.1075, Nr 111, poz. 1194, Nr 123, poz. 1354, Nr 128, poz. 1405 i Nr 154, poz. 1805 oraz z 2002 r. Nr 74, poz. 676, Nr 135, poz. 1146, Nr 196, poz. 1660, Nr 199, poz. 1673, Nr 200 poz. 1679, z 2003 r. Nr 213, poz. 2081, z 2004 r. Nr 96, poz.. 959, Nr 9, poz. 1001, Nr 120, poz. 1252, Nr 240, poz. 2407 z 2005 r. Nr 10, poz. 71, Nr 68, poz. 610, Nr 86, poz. 732, Nr 167, poz. 1398, z 2006 r. Nr 104, poz. 708 i 711, Nr 133, poz. 935, Nr 217, poz. 1587, Nr 221, poz. 1615, z 2007 r. Nr 64, poz. 426, Nr 89, poz. 589, Nr 176, poz. 1239, Nr 181, poz.1288, z 2008 r. Nr 93, poz. 586, Nr 223, poz. 1460, Nr 237, poz. 1654, z 2009 r. Nr 6, poz.33, Nr 56, poz. 458, Nr 58, poz. 485, Nr 98, poz.817, Nr 99, poz.825,Nr 115, poz. 958, Nr 219, poz.1704 i z 2010 r. Nr 105, poz.655, Nr 135,poz.912, Nr 182, poz.1228, Nr 224, poz. 1459, Nr 249, poz.1655 i Nr 254, poz. 1700, z 2011 r. Nr 36, poz.181, Nr 63, poz. 322, Nr 80, poz. 432 oraz Nr 144, poz. 855) oraz rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. 2006 Nr 60 poz. 279) zarządza się, co następuje:

§ 1. Pracownikom zatrudnionym na stanowiskach pracy w warunkach szczególnie uciążliwych przysługują nieodpłatnie:

  • posiłki profilaktyczne,

  • napoje,

§ 2. Posiłki profilaktyczne przysługują pracownikom wykonującym prace na otwartej przestrzeni w okresie zimowym od 1 listopada do 31 marca, związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wysiłek energetyczny organizmu w zakresie określonym w § 3 ust.3 rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie posiłków profilaktycznych i napojów ( Dz.U. Nr 60, poz. 279), zatrudnionym na następujących stanowiskach pracy:

  1. w ramach prac interwencyjnych lub robót publicznych, wykonujący prace na otwartej przestrzeni,

  2. strażników straży miejskiej uczestniczących w patrolach

§ 3. 1 Napoje przysługują wszystkim pracownikom bez względu na charakter zatrudnienia, zatrudnionym przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C:

  1. W szczególności napoje wydaje się w ilości zaspakajającej potrzeby pracownika, nie mniej niż 1 litr wody źródlanej na 8 godzin pracy.

  2. Zakupu i dystrybucji napojów wśród pracowników dokonuje:

- dla pracowników zatrudnionych w ramach prac interwencyjnych lub robót publicznych, wykonujący prace na otwartej przestrzeni - Inspektor ds. BHP lub sołtys,

- dla strażników straży miejskiej uczestniczących w patrolach - Komendant Straży Miejskiej,

  1. Na pozostałych stanowiskach pracy, gdy temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C, napoje dostępne są w dystrybutorach wody, ustawionych na korytarzach Urzędu Gminy i Miasta..

  1. Decyzję o wydawaniu napojów pracownikom podejmuje inspektor ds. BHP,

§ 4. 1. Pracownicy otrzymają posiłki i napoje w dniach wykonywania pracy. Posiłki powinny być spożywane w czasie regulowanych przerw w pracy, a napoje winny być dostępne w ciągu całej zmiany roboczej

  1. Z uwagi na charakter pracy wykonywanej przez pracowników w różnych miejscowościach na terenie gminy oraz względów organizacyjnych, pracownicy otrzymywać będą produkty do przyrządzenia posiłków we własnym zakresie. Posiłki wydawane będą w postaci konserw, weków zawierających dania gotowe w postaci zup lub podobnych przetworów spożywczych.

  2. Cena jednej porcji za jeden dzień pracy nie powinna przekroczyć kwoty 6,5 złotych brutto

§ 6. Przydział ilościowy posiłku wraz z ilością uprawnionych do jego otrzymywania dla:

1 ). pracowników - ustala Inspektor ds. BHP

2 ). funkcjonariuszy Straży Miejskiej w służbie patrolowej ustala Komendant Straży Miejskiej

§ 7. Wykonanie zarządzenia powierza się Inspektorowi ds. BHP

§ 9 Traci moc zarządzenie nr 36/2004 z dnia 22.10.2004 roku w sprawie ustalenia stanowisk pracy na których pracownicy winni otrzymywać napoje i posiłki regeneracyjne oraz zasad ich przydzielania

§ 10. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Burmistrz Gminy Goleniów

    • Robert Krupowicz

Opracował; I. Tarnożek

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Marta Kachniarz 24-11-2011 10:41
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: Ireneusz Tarnożek 24-11-2011
Ostatnia aktualizacja: - 24-11-2011 10:41